Два банана на Бахамите a.k.a. Кексчета бананов хляб

Поредният експеримент на тема „Какво да сложа да се изпече във фурната, докато си взема бърз душ?“. Резултат – мега вкусни и сочни кексчета бананов хляб.

Онзи ден се прибрах малко по-рано от работа и започна да ме гризе чувство за вина от това, че съм мързел и че можех да направя деня малко по-ползотворен. За да отмия срама от безполезността си, трябваше да свърша нещо вкъщи. Нямаше пералня за пускане, още е рано за миене на прозорци, а за прахосмукачка нямах сили. Ясно беше – трябваше да сготвя нещо. За да не се преработя обаче, трябваше да е нещо лесно.

Влезнах в кухнята и се огледах. Отворих хладилника – два самотни моркова. Съжалявам, момчета, но просто няма какво да ви правя. От рафта ме погледнаха два банана и с претсмъртен стон ме помолиха да ги оползотворя, за да не свършат в кофата на ужасите, заобиколени от обелки на техни приятели. Този удар по чувството ми за състрадание и съпричастност ме стимулира да дам смисъл на съществуването им и да ги превърна в нещо, с което ще се гордеят и на което приятелите им ще им завиждат. Така с няколко мега лесни стъпки, бананите се озоваха във формички за мъфини и ги пратих на топло на Бахамите (a.k.a. фурната), от която се върнаха леко закръглени, сочни и с аромат на канела и шоколад.

Ето и кратък летопис от ваканцията им:

Банани на Бахамите

Една история за съдбата на два банана, превърнали се в кексчета. 

Време за подготовка 5 minutes
Време за приготвяне 15 minutes
Време (общо) 20 minutes
Порции 11 кексчета

Съставки

  • 3/4 ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • 2 1/2 големи презряли банана
  • 1 яйце
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 2 с. л. мед
  • 1 шепа шоколадови топчета /или начупен шоколад/
  • 2/3 ч. л. сода за хляб
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. канела
  • 1/2 ч. л. индийско орехче
  • 1/2 ч. л. ванилия

Инструкции

  1. В купа намачкайте два от бананите. Към него добавете маслото и меда и разбъркайте добре.

  2. Добавете яйцето и разбъркайте до хомогенна смес.

  3. Добавете брашното, заедно със содата, бакпулвера и подправките. Разбъркайте, докато всичко се смеси.

  4. Накрая добавете парченцата шоколад.

  5. Изсипете сместа във форма за мъфини. Нарежете останалия половин банан на кръгчета и поставете по едно в центъра на всяко кексче.

  6. Печете около 15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Извадете кексчетата от формата и оставете да изстинат, преди да изядете или приберете. 

Естествено, по ваше желание можете да добавите или премахнете подправки, да използвате друг подсладител вместо меда или да добавите ядки, като например натрошени орехи. Ако се чувствате ентусиазирани, можете да направите и някаква глазура, но аз лично ги предпочитам така, в комбинация с кисело мляко. Енджой!

До нови срещи на номкане!

Н.