Бургери For The Win!

Коледните и новогодишни празници са истинско изтощение за всеки, който готви, защото сядането на маса е безкрайно, но не и за тези от нас, които са се изхитрили да приготвят велики бургери. Реално, това е доста по-лесен и бърз вариант да впечатлите всички, който ви коства значително по-малко време, усилия и остатъци от храна.

Всяка година планирам от рано две вечери – коледната и новогодишната. Традиция е всеки път да приготвям различно месо по нова и оригинална рецепта и приемам задачата си присърце. тази година, обаче, бях толкова зарита с работа и ангажименти, че просто нямах сили за поредното 8-10 часово печене на месо и приготвянето на 42783648273 гарнитури към него, затова реших да направя бургери.

Да, знам, че има навсякъде и повечет от нас редовно ги похапват, но колко често реално ги приготвяте сами и за вашите гости? Готиното е, че освен че можете да сте супер креативни в съставките и да приготвите истински изкушения, можете да персонализирате всеки бургер, като по този начин впечатлите още повече гостите си, заради специалното отношение към предпочитанията на всеки от тях. Тъй като при мен имаше различни обичания и необичания, се случи именно това. Приготвих два различни вида, което вместо да ме затрудни, направи процеса още по-забавен и креативен. За да бъде всичко наистина хенд мейд, направих сама и питките, което беше черешката.

За традиционалистите беше вариант 1 – бургер с телешко, чедар, запечен лук и рохко яйце.

С няколко думи:

  1. Тайната е в маслото. Запичам както бургера, така и хлебчето в масло. Направете го едновременно в един тиган, за да може соковете от месото да попият в хлебчето.
  2. След като обърнете бургера, сложете отгоре резен от сиренето и захлупете леко, за да се разтопи от топлината.
  3. За лека хрупкавост, запекох и парче истинска телешка пастърма.
  4. Яйцето също се приготвя в масло, като ключово е да запазите жълтъка рохък.
  5. Лука запичам на големи филии във фурната, но може и на тиган.
  6. Реденето е: хлебче, сос (по избор, аз ползвах кетчуп и майонеза на Heinz), свежа салата, домат, бургер, пастърма, лук, яйце, сос и хлебче.
  7. За да предотвратите разпадане, забучете клечка през целия бургер, за да го държи изправен, поне докато сервирате.

За малко по-авантюристично настроените, приготвих по-специален вариант с агнешко и козе сирене.

Тук разликите са няколко:

  1. Кюфтето е от агнешко месо, като за него използвах каймата от агнешки шиш.
  2. Сиренето се запича отделно. Опаковате във фолио и запичате от двете страни за няколко минути на силно нагорещен тиган.
  3. За интересен вкус запекох лука с малко балсамов оцет, като прибавих и няколко кръгчета патладжан в тавата.
  4. За сос ползвах паста от артишок, която се помещаваше в хладилника, но може да импровизирате с друг интересен spread. Мисля, че кетчупа няма да е подходящ.
  5. Редите: хляб, сос, свежа салата (аз използвах радикио), пастърма, бургер, козе сирене, лук, патладжан сос и хлебче.

Няколко важни елемента:

  • Хлебчетата приготвих със стандартно тесто, като за пица, като просто ги намазах отгоре с жълтък и поръсих с различни видове семена.
  • При бургерите най-важното е месото да е качествено, препоръчвам ви месарница Butcher за целта
  • Пастърмата закупих от същото място и е супер крехка. Ако нямате такава, не ви съветвам да ползвате стандартна, тъй като е доста суха. Можете да я замените с бекон или прошуто.
  • Можете да разнообразите гарнитурата от пържени картофи, като приготвите чипс от сладки такива, който върви чудесно и с двата бургера. Режете батат на тънки кръгчета, овалвате в подправки на вкус и малко зехтин и запичате подредени върху хартия за печене на 200 градуса.
  • За добавка за картофките можете да приготвите бързо гуакамоле.

И така в няколко лесни стъпки имате адски вкусно ядене, което гарантирано се изяжда до последната хапка и е супер впечатляващо. А и вие не бършете потта си от челото и сядате на масата с кеф. Енджой!