Ном-кащи идеи за Коледа

Коледа е абсолютно най-любимото ми време в годината! Подготовката ми за празниците започва винаги от много рано и, естествено, най-важно е менюто. Всяка година преравям интернет за нови креативни и лесни идеи за сервиране и реших да споделя някои от тях с вас.

Едно от най-лесните попадения е да направите малки сладки коледни шапчици от ягоди и сметана. После може да ги ползвате и за украса на различни десерти. Аз съм пробвала и солен вариант, в който заменям сметаната с крема сирене и овкусявам ягодите с малко черен пипер и балсамико.

Нещо, което ми се видя много креативно, е начина да се сервира салата капрезе. От тук може да вземете идеята и да експериментирате и с други съставки.

Има един десерт, който обожавам да правя, защото е мега лесен, но с гарантиран вкус – Итън Мес. Прави се от ягоди, сметана и целувки, но може да замените и с друг сезонен плод или да ползвате замразени горски плодове. Ако го приготвяте около празниците, това е супер идея за поднасяне:

С превърналото се в почти национално ястие – гуакамолето, можете да направите страхотни елхички. Естествено, може да пробвате и с друга зелена субстанция, като например пюре от грах.

И може би най-любимото ми предложение – елхичка от сирена. Правила съм го вече няколко пъти и наистина е страшно ефектно. За да бъде всичко в нея ядливо, клонките правя от розмарин, а за играчки ползвам шарени чери домати и сушени боровинки. Колкото повече видове сирена сложите, толкова по-цветно.

Отново изпробвана тактика – да оформите рататуи като венец. Като цяло, обичам това ястие много, защото е супер лесно. Този начин за поднасяне лееееко го усложнява, но пък е супер ефектен. Просто нанижете зеленчуците на конче и завържете преди да ги опечете.

Последното предложение отнема малко повече време и нерви, но гарантирано ще остави впечатление в гостите ви. Направете някакъв вид предястие с крема сирене. Аз забърквам рикота с някое твърдо сирене, нарязано на ситно, и сушени червени боровинки. Оформете и набоцкайте бадеми, за да получите ефекта на шишарките. За клонче ползвайте пресен розмарин. Супер!

Вие имате ли хитрости за празнично сервиране? Отворена съм към предложения, защото празници и трапези много! 🙂

Хепи Коледа!

Н.