Две неподозирани неща, които да сготвите с тиква – Рецепта 1

Хелоу! Знам, че отсъствах доста дълго, но пък се завръщам с две страхотни идеи за рецепти с тиква, които бързо и лесно да приготвите тази есен. 

Не искам да влизам в дълги обяснения за отсъствието ми – няма нищо драматично и нищо, с което ми е в стила да ви занимавам. Да речем, че беше комбинация от доста ангажименти, липса на вдъхновение и време и честно казано – липса на желание за готвене. Есента дойде и с нея чакрите ми някак си се наместиха, защото съм тук отново и то с две и половина рецепти. Днес ще ви занимая с първата и половинката й.

Хумусът от известно време не е изненада на трапезите ни, но мисля, че този, който ще ви представя днес, може малко да ви озадачи. Както предполагам се досещате (защото е в самото заглавие на статията), моят е с тиква. Ако за съжаление сте от немалкото хора, които не понасят този плод, то едва ли четете тази статия, така че за всички останали – ЙЕЙ!

Тъй като ми поомръзна от традиционния хумус, започнах да го разнообразявам с всевъзможни неща – тиквички, чушки, различни подправки и зелении. Така един ден стигнах до може би най-любимия ми – този с тиква. Рецептата е стандартно лесна, като аз лично слагам всичко наведнъж в блендера. Казвам го, защото съм виждала съвети за поетапно пасиране на продуктите, но при този не мисля, че е нужно.

Няма да ви занимавам повече, ето ги и съставките, а след тях и половинката, за която споменах по-горе:

Хумус с тиква

Една вариация на добре познатия ни хумус, в която внасям лека сладост и есенност с любимия ми есенен плод, както и много аромат от една (не толкова) тайна съставка. 

Тип Appetizer
Кухня Mediterranean
Keyword hummus, pumpkin, тиква, хумус
Време за подготовка 10 minutes
Време (общо) 10 minutes

Съставки

  • 400 гр. печена тиква
  • 400 гр. отцеден нахут от консерва
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. сусамов тахан
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с. л. песто от сушени домати
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. пушен червен пипер
  • 1/2 ч. л. канела
  • сол и пипер на вкус

Инструкции

  1. Поставете всичко в блендер и пасирайте до гладкост.

  2. Сервирайте, като поръсите с малко зехтин и червен пипер. 

Това е едно от най-вкусните неща, които да намажете на пресен лаваш от иракската фурна на ул. Самуил*. Сладостта на тиквата и солеността на пестото от сушени домати (ако не сте го опитвали, възможно е да промени живота ви) се комбинират толкова перфектно, че обикновено ми е трудно да се сдържам с количествата.

И като заговорих за комбинации, ето я и половинката, с която да се насладите на този хумус – тиквен Old-Fashioned.

За тези, които следят блога редовно, вече не е тайна, че питиетата не са ми чужди (в умерени количества, разбира се, мамо!). Това, което се опитвам да разучавам в последно време е именно връзката между алкохол и храна. Коктейлите за мен винаги са били самостоятелна бойна единица, затова ми е изключително интересно да се науча как да ги съчетавам с нещо за хапване. В случая мисля, че имам доста точно попадение с този twist на класиката. Ако искате и вие да го пробвате, това е напълно възможно, защото изисква минимални способности (разбирайте – да можете да сипвате в чаша). Ето какво ви трябва:

  • 60 мл. качествен бърбън
  • 30 мл. кленов сироп
  • 2 с.л. пюре от тиква (печена тиква с малко вода)
  • захаросан джинджифил и канела за garnish

В чаша с лед наливате бърбъна, добавяте кленовия сироп и пюрето от тиква и разбърквате с подходяща лъжица, за да се смеси всичко. Украсата, която аз избрах, е захаросан джинджифил (има го във всички магазинчета за ядки), който поръсих с канела. Ако нямате такъв, можете да ползвате класическата кора от портокал. Между другото, не претендирам за професионализъм, а само за вкусност.

Вече имате всичко необходимо за следработно награждаване, така че ви оставям. Ще се радвам да споделите, ако пробвате рецептата, както и ако имате ваши любими вариации на тема хумус 🙂 Знаете къде да ме откриете – Instagram и Facebook.

Adios и до нови, съвсем скорошни срещи на по тиква!

Н.

*Ако не знаете за какво говоря, движете се по ул. Самуил от Женски пазар към бул. Мария Луиза и гледайте вдясно. Някъде по средата на пътя, след един бръснарски салон, ще видите табелата. Опитайте всичко, което има налично!