Най-лесният рибен бургер на света!

Тази седмица рецептата е леко морска, но не включва остатъчни аромати вкъщи, супер лесна е, здравословна и дооооста вкусна. Всичко се случва с помощта на новия ми любим уред, за който и преди съм ви споделяла – Airfryer на Philips

Знам, че е доста банално, но много обичам сьомга. Тази риба се превърна в почти национален специалитет и почти няма заведение, в което да не я предлагат. Аз определено предпочитам да си я направя вкъщи, но за съжаление рецептите обикновено са свързани с цапане и миризма на риба, която се задържа доста повече от необходимото. Именно затова избягвам да я приготвям или, когато го правя, използвам странни методи с хартии, похлупаци и какви ли не конструкции, за да избегна неприятните последици. Откакто се сдобих с Airfryer-а обаче, това се промени драстично, защото едно от основните му преимущества е, че когато готвите риба с него, миризмата е значително по-малка и си отива от кухнята много по-бързо.

Вторият минус при приготвяне на риба е пърженето. Естествено, винаги можете да я сложите във фурната, но там никога няма да получи онази хрупкава коричка, която става в тигана с мазнина. Тъй като всички се стремим да се храним по-здравословно, тази опция също отпада и наборът от рецепти за готвене на този иначе толкова вкусен и полезен продукт драстично намалява. Тук Airfryer-a отново ми идва на помощ, защото в него се готви с минимална или никаква добавена мазнина, но това не е за сметка на хрупкавостта, даже напротив. Доста време се чудих дали това няма да е поредния уред, който да се излежава на кухненския плот и да събира прах, но се оказа, че това е едно от най-полезните неща там. И така, откакто се сдобих с това чудо на техниката, приготвям всичките си любими пържени неща в него, като си спестявам много нерви, време, усилия и калории.  Едно от тях са бургерите от сьомга, с които хем ям една от любимите ми риби, хем хапвам „пържено“.

Аз си ги приготвих с гарнитура от брюкселско зеле, защото наистина много го обичам, и ви споделям рецептата и за него, но същата технология може да използвате и за броколи, карфиол или други зеленчуци, които предпочитате.

Ето и подробности:

Бургери от сьомга с брюкселско зеле

Лесен и здравословен вариант за пържена риба, с помощта на незаменимия Airfryer на Philips. 

Време за подготовка 10 minutes
Време за приготвяне 15 minutes
Време (общо) 25 minutes
Порции 4 бургера

Съставки

За брюкселското зеле:

  • 1 пакет брюкселско зеле
  • 1 с. л. зехтин
  • сол и черен пипер /на вкус/

За бургерите:

  • 400 гр. филе от сьомга
  • 1 яйце
  • 2 стръка зелен лук
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. лимонова кора
  • 1/2 ч. л. сушени чушки халапеньо /можете да замените с лют пипер/
  • 1 ч. л. горчица
  • 1/2 ч. ч. царевично брашно
  • сол и черен пипер /на вкус/

Инструкции

За брюкселското зеле:

  1. Бланширайте брюкселското зеле за 3-4 минути във вряща вода. Ако ползвате замразено, вече бланширано такова, пропуснете тази стъпка и само го размразете. 

  2. Нарежете кръгчетата наполовина. Използвайте шишчетата на Airfryer-a и нанижете половинките на тях. 

  3. Разбъркайте зехтина със солта и черния пипер и с помощта на четка намажете брюкселското зеле. 

За бургерите:

  1. Почистете сьомгата от кожата. Нарежете на парчета и ги сложете в чопъра. Смелете на ситно, като внимавайте да не стане на каша, трябва да остане на малки парченца. 

  2. Преместете в купа и добавете нарязан на ситно пресен лук, лимоновата кора, подправките, горчицата и лимоновия сок. Разбъркайте добре.

  3. Добавете яйцето и разбъркайте. Накрая добавете и брашното и смесете добре. 

  4. Оформете бургерите с дебелина около 2см. Междувременно, загрейте Airfryer-a за 5 минути на 180 градуса.

  5. Поставете бургерите в кошничката. Отгоре сложете поставката и на нея наредете шишчетата с брюкселско зеле. Тъй като ще се сервират заедно, няма проблем, че зелето ще "прихване" от аромата на бургерите. Ако не искате този ефект, сгответе ги отделно в кошничката. 

  6. Гответе за 15 минути на 180 градуса. Ако използвате поставката за грил за бургерите, можете да ги обърнете по средата на времето, за да получат хубави чертички и от двете страни. Аз лично използвам стандартната кошничка и също стават страшно хрупкави без обръщане, защото въздухът циркулира равномерно. 

Резултатът е супер хрупкави отвън, но много сочни отвътре бургери, които сте приготвили за няколко минути и без никаква мазнина.

Употребата на поставката за шишчета ми е любима, защото пестя още време. Така за 15 минути имам вечеря с гарнитура. Ако все пак имате притеснения за смесването на ароматите, можете да сготвите и по отделно.

Надявам се рецептата да ви хареса и да я изпробвате във вашия Airfryer. А ако все още се чудите дали да притежавате такъв, аз гласувам ЗА, защото е наистина адски поелзен и улесняващ живота уред! Philips, вие сте чудни!

До нови ном-каници,

Н.