Вечният фаворит – сандвич с гриловано сирене

Едно от най- „food porn“ нещата безспорно е сандвичът с гриловано сирене. Не веднъж сме гледали клипчета с него в главната роля, от които директно ни потичат лигите. Когато добавим и дърпано свинско, нещата отиват на следващото ниво и това изкушение безапелационно взима първото място в класацията на най-велики сандвичи. Аз лично съм гледала и няколко битки между готвачи в това коя точно е най-добрата рецепта за него – с бекон или без, със свинско или без, на тиган или на фурна…опциите са много. Затова реших и аз да взема участие по темата и да ви покажа моята рецепта. 

Въпреки че в основата си рецептата за сандвич със сирене е адски проста, на практика има своите тънкости. Като с всяко гениално-просто нещо, и тук дяволът е в детайлите. Пробвала съм различни начини и е ясно, че когато сложиш сирене между две филийки и ги запечеш с масло, винаги ще става за ядене и ще е вкусно. Как обаче да стане велико? Минах на това ниво, когато сложих сандвича в Airfryer на Philips.

Както знаете, това е новото ми любимо нещо в кухнята и не спирам да експериментирам с него, като го тествам с почти всяка рецепта, която принципно правя във фурната или на котлона. Така един ден се стигна и до днешната вкусотия. Факт е, че сандвичът с гриловано сирене може да се превърне в санитарен полуден, произлизащ от разтечен, загорял кашкавал в любимия тиган или пък масло из половината кухня. Това, което ми е любимо в Airfryer е колко концентрирана е „бъркотията“, ако изобщо можем да говорим за такава, както и колко лесно се чисти. Бонус точка номер 1.

Другото велико нещо, което открих покрай тази рецепта е, че в него нещата се случват с няколко светлинни години по-бързо. Преди правех сандвича или с останало от празнична трапеза месо или взимах готово такова, защото дърпаното свинско отнема мнооого време. Airfryer преобръща това ми впечатление, защото се оказва, че в него месото става за 30-40 минути, като това не е за сметка нито на крехкостта му, нито на хрупкавата коричка. Колко велико е това?! Да не говорим, че всичко се случва в една тава и без допълнителна мазнина. Много е просто:

 • намажете месото от всички страни с любимия ви сос или марината (препоръчвам сос барбекю)
 • ако имате подходящ уред, можете и да „инжектирате“ от соса в него
 • поставете в тавичката на Airfryer и печете за 30-40 минути на 200 градуса
 • ТОВА Е! Наистина е толкова просто!

След като сте приготвили месото, сте готови за епични сандвичи. Преди да ви разкрия стъпките искам само да уточня, че маслото в рецептата е изцяло за аромат и наслада на сетивата, а не „за да не залепне“. Ако искате маалко да намалите калориите или мазнините, можете да го пропуснете. Ето и всички стъпки:

Сандвич с гриловано сирене и дърпано свинско

Моят прочит на любимата рецепта, приготвен още по-лесно в Airfryer

Време за подготовка 10 minutes
Време за приготвяне 10 minutes
Време (общо) 20 minutes
Порции 2 сандвича

Съставки

 • 4 филийки хубав бял хляб
 • 60-70 грама настъргано сирене Чедар
 • 120-140 грама дърпано свинско
 • 2 с. л. масло
 • 4 с. л. сос барбекю

Инструкции

 1. Подгответе продуктите, като настържете сиренето и "раздърпате" месото. Разделете всички продукти наполовина за всеки от сандвичите.

 2. Намажете и четирите филийки с масло от едната страна.

 3. Сложете сиренето върху НЕнамазнената страна на две от филийките.

 4. Отгоре сложете от соса.

 5. Завършете кулата с месото.

 6. Накрая захлупете с останалите две филийки, като оставите намазнената страна отгоре. Притиснете добре. 

 7. Загрейте Airfryer-а на 190 градуса за 3-4 минути. Поставете сандвичите в грил тигана и печете около 8-10 минути, като по средата на времето ги обърнете от другата страна. 

Ако използвате нормалната кошница, няма нужда да обръщате сандвича, тъй като въздухът циркулира равномерно и ще се опече еднакво от всички страни. При употребата на грил тиган, обръщането се прави, за да се получат ивички загар и от двете страни.

Виждате колко мега просто е, а резултатът е феноменален. Сервира се веднага и се яде за секунди! Ако и вие имате Airfryer, ето ви един нов начин да го оползотворите, като си приготвите това ултимативно изкушение. Ако пък нямате, спокойно можете да го приготвите на тиган, но този уред генерално ще улесни живота ви доста, поне с моят така стана.

Приятно ном-кане и до нови рецепти!

Н.