Две неподозирани неща, които да сготвите с тиква – Рецепта 2

We meet again! Два пъти за една седмица си е постижение, предвид липсата ми последните месеци. Част две от есенната тиквена идилия е още по-вкусна, невероятна и божественярска и искрено се надявам да ви хареса! 

За хората, които познават кулинарните ми предпочитания не е тайна, че съм гигантски фен на кюфтета от всевъзможни съставки. В блога вече съм споделяла някои от тях, а извън него съм опитала да „окюфтетаря“ почти всичко възможно – ядки, зеленчуци, плодове, варива…you name it. Следвайки тази линия на партията се замислих, че не може да не опитам и с любимия ми есенен плод – тиквата. Тази рецепта е за всичките й фенове, на които им е поомръзнало да я ядат само печена с мед и орехи.

 

Започвам с уточнението, че е леко цапаща и кюфтенцата определено няма да са с перфектна за оформяне консистенция, но имам полу-решение на този проблем и то се казва зеленчуков чипс. Тъй като използвам печена тиква намачкана на пюре, трябваше нещо, което да я задържи във форма в тавата. Минах през опция галета, но ми се виждаше някак скучно. Така, вдъхновена от подобни решения за панировка на пиле, стигнах до едно от любимите ми неща от рафта с junk food вкъщи. Ако не сте пробвали такъв чипс, съветвам ви да го направите, защото е безумно вкусен. Има различни комбинации на пазара, но най-любимата ми е от цвекло, морков и пащърнак. Ще го намерите в био магазините, в по-добрите магазини за алкохол, цигари и залъгалки, както и в големите супер маркети.

Ето и какво да направите, за да се озоват тези тиквени кюфтенца и във вашата чиния:

Кюфтенца от тиква

Поредният ми експеримент от серията "Направи кюфте от всичко", който завърши повече от вкусно. 

Тип Appetizer
Keyword pumpkin
Време за подготовка 10 minutes
Време за приготвяне 30 minutes
Време (общо) 40 minutes

Съставки

  • 500 гр. печена тиква
  • 2 с. л. разтопено масло
  • 1 ч. ч. настърган пармезан /чедар или друго твърдо сирене/
  • 1 пакет зеленчуков чипс
  • 1 яйце
  • 1/3 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. сушени чушки халапеньо /или смляни сушени люти чушки/
  • 1 ч. л. пушен червен пипер
  • 1 ч. л. кимион
  • сол и пипер на вкус

Инструкции

  1. Тиквата се намачква добре заедно с маслото. 

  2. Добавят се подправките и се разбърква. 

  3. Към сместа се добавят брашното и яйцето и отново се разбърква добре.

  4. Добавя се пармезана и всичко се смесва. 

  5. Чипсът се натрошава на ситни парченца. Най-дорбе става, като го изсипете в плик, затворите го добре и отгоре минете с точилка.

  6. От тиквената смес с помощта на лъжица се правят топчета, които се овалват в чипса. 

  7. Оформените кюфтенца се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което се обръщат и се пекат още 10-15 минути. 

  8. Сервирайте със свеж дип по избор. Аз лично ги поднесох с малко авокадо и кисело мляко. 

Резултатът наистина е супер ароматен, комбинацията между сладостта на тиквата и солеността на сиренето е нещо феноменално! Тъй като исках да ги опитам възможно най-бързо, нямах много време за някакво сосче към тях, но в последствие се замислих, че биха вървяли чудно с такова от горгонзола и кисело мляко. Ще се радвам да споделите, ако ги опитате и ми е любопитно как бихте ги поднесли вие. Знаете къде да ме откриете – Instagram и Facebook. 🙂

А за първата част от есенната тиквена идилия, както и с каква тиквена напитка да я комбинирате,

можете да кликнете ТУК.

До нови срещи на по тиква (или нещо друго за номкане),

Н.