Многоцветни Huevos rancheros a.k.a. мексикански яйца

Знаете, че много обичам яйца и постоянно търся нови и нови начини да ги приготвям, комбинирам и консумирам. Тази седмица вдъхновението ми дойде от Мексико, където имат страхотен начин за почитане на този велик продукт – huevos rancheros.

В основата си, това ястие е създадено за брънч и се състои в пържени яйца, сервирани с тортили, боб, салца, чили и гуакамоле. Аз естествено преобразих доста от съставките, но това не променя крайния мега вкусен резултат. Това, с което подобни рецепти ме впечатляват, е че можете да сервирате многото съставки в отделни купички и всеки сам да сглоби своята порция. Това дава усещането за #comfortfood, а и гарантира, че всички ще са доволни.

Ето я и рецептата:

Моят вариант на мексиканските huevos rancheros

Една страхотна рецепта за неделен брънч, чийто съставки можете да приготвите предварително и всеки да сглоби крайния резултат по свой вкус. 

Тип Брънч
Кухня Мексиканска
Време за подготовка 10 minutes
Време за приготвяне 5 minutes
Време (общо) 15 minutes
Порции 1 порция

Съставки

  • 1 шепа сварен червен боб /или такъв от консерва/
  • 3-4 мариновани репички /накиснете ги в малко оцет и сол един ден предварително/
  • 1/3 глава червен лук
  • 1 шепа микс зелени салати
  • 3/4 маслини
  • 1/3 авокадо /добре узряло/
  • 50 гр. кашкавал или друго твърдо сирене
  • 1 поширано яйце
  • 1 питка тортиля
  • 1 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.л. сол /ако имате пушена става още по-добре/
  • 1/2 ч.л. пушен червен пипер
  • 1/2 ч.л. сушени чушки халапеньо /или чили/
  • 1-2 с.л. сос /аз ползвах този с черен чесън на Made For Meat, но можете да ползвате друг, какъвто ви се намира, който е на майонезена основа/
  • 1/2 ч.л. чили сос Chilli Hills

Инструкции

  1. Първо подгответе всички необходими продукти в една чиния. Измийте салатата, нарежете лука на тънки ленти, маслините на половинки, репичките, авокадото на лунички и поширайте яйцето. 

  2. Game changer e подготовката на боба. Загрейте зехтин в тигана на силен огън и изсипете боба вътре. Овкусете с пушените сол и червен пипер и оставете да се запържи без да разбърквате много. Така бобчетата ще се разпукат и ще станат с хрупкава коричка и страхотен аромат. 

  3. Сложете хлебчето на силно загрят тиган, за да се запече и от двете страни. За да не изсъхне много, можете да го напръскате леко с вода, когато го обърнете. 

  4. Аз обичам питките по-препечени и винаги чакам до получаването на голямо черно кръгче, но това е въпрос на вкус. 

  5. За да се получи сервирането по-интересно, веднага след като махнете хлебчето от котлона го поставете в чаша или купа и оставете така да изстине. Така то ще придобие формата на купичката и ще е много красива и удобна за поднасяне кошничка. 

  6. Поставете кашкавала на дъното, докато хлебчето е още топло. 

  7. След това изсипете отгоре още топлия боб. Така тази топлина ще помогне на кашкавала да се разтопи. 

  8. Отгоре наредете останалите продукти - салатата, репичките, лука и маслините. Разбъркайте двата соса и полейте отгоре. 

  9. Накрая поставете пошираното яйце. Посолете и поръсете със сушените чушки. Готово! 

Супер цветна, пълна с вкусове рецепта, която всеки път можете да разнообразявате. Например, авокадото може да се превърне в гуакамоле, вместо готов сос можете да приготвите салса от домати и халапеньо, а яйцата можете да изпържите. Това, реално, е и традиционният начин за приготвяне на това ястие, но аз реших да го променя леко. Прекрасна неделя и много ном-кане, особено ако решите да приготвите тази разкошотия!