Какво да правите с огромните количества печена тиква?

Есен е и от всякъде дебнат печени тикви. Аз съм страхотен почитател и постоянно си купувам гигантски парчета от магазинчето до офиса. Проблемът е, че идва момент, в който в хладилника ми има безумно количество остатъци от печена тиква, които вече се чудя какво да правя, за да не се развалят. В тези ситуации опирам до този супер лесен кекс-о-хляб, който мирише на есен.

Тиквен хляб с орехи

Супер функционален хляб, който лесно може да се превърне в кекс, ако решите към всичко да добавите и повече кафява захар. Аз лично го предпочитам без, тъй като прекрасно върви с крема сирене и мед, както и със сос солен карамел. 

Време за подготовка 15 minutes
Време за приготвяне 40 minutes
Време (общо) 55 minutes

Съставки

  • 1 1/2 чаша брашно
  • 1 1/4 ч. л. сода за хляб
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. индийско орехче
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 1 ч. ч. пюре от тиква /пюрирана печена или варена тиква/
  • 1/2 ч. ч. buttermilk /прясно мляко, в което се добавя 1 с. л. оцет и се оставя да се формират леки балончета/
  • 1 яйце
  • 2 с. л. кафява захар
  • 2 с. л. разтопено кокосово масло /може да го замените с какаово или краве/
  • 1/2 ч. ч. счукани орехи

Инструкции

  1. Сухите съставки се смесват в купа. Добавят се орехите. 

  2. Пюрето се разбърква с buttermilk-a, захарта яйцето и маслото.

  3. Добавят се към сухите съставки и се разбърква докато се смеси добре. Внимавайте да не бъркате твърде много. 

  4. Сместа се изсипва в намазнена тавичка за кекс и се поръсва с малко орехи. Пече се 35-40 мин. на 180 градуса Целзий. Проверете готовността с клечка.