Екзотичният HOT SPOT на София

Има едно място в София, което с отварянето си успя да пребори скучния кръговрат на азиатската кухня в София и да предложи нещо ново, интересно и наистина вкусно. KOTO се намира в хотел Рила, като локацията не трябва да обърква представите ви, защото повече от добре дошли са всички, които са дори малко кулинарно любопитни. 

Още при първото ми посещение, мястото надмина очакванията ми. Интериора е модерен и помещението е доста голямо, но това не пречи на усещането за уют. Всичко е много премерено, така че всеки да може да открие своето кътче и да се наслади на богатото меню в пълен комфорт. С отварянето на менюто разбрах, че ще видя доста различни неща и определено ще искам да се върна още няколко пъти, за да мога да опитам всичко, което искам, тъй като нещата, които грабват погледа ми са доста. Затова опитах каквото можах, набелязах следващото посещение и ето ме отново тук с празен стомах, фотоапарат и празна карта с памет, защото ме чака доста хапване и снимане.

Опитвам се да контролирам избора си и да не поръчам безумно много храна, но пък да има от всичко. Започвам със салата. Има доста предложения, но най-интересна ми се вижда тази с био кълнове, кореноплодни и феноменален фъстъчен дресинг. Избрах я, защото нейни вариации съм яла почти навсякъде и исках да видя дали тук ще ме изненадат. Определено успяха и смея да твърдя, че това е най-интересният й вариант, който съм опитвала!

 

Продължавам с топло предястие, което автоматично грабва окото и небцето ми – японска палачинка с морски дарове. Оказва се, че определено знам какво да си поръчам, защото това се оказва нещо безумно вкусно и е абсолютния гвоздей на малкото ми пиршество! Нищо не й липсва и нищо не й е в повече, а комбинацията от вкусове просто е експлозия. На всичкото отгоре е и адски красива.

При основните отново изпитвам затруднения, но няма как да не поръчам от може би най-специфичното за мястото – робата. Това е техника, подобна на барбекю, с която се приготвят всякакви видове шишчета – от зеленчуци, през морски дарове, та чак до наденички. Можете да изберете готов сет или да сглобите свой. Избирам втория вариант, тъй като искам да си оставя място и за още едно основно. В личния ми робата сет попадат аспержи с черен сусам, авокадо с морска сол, сладък картоф, октопод с чоризо и кралска скарида. Харесва ми, че количествата са малки, защото така разнообразието е по-голямо. Сосовете, с които се сервира, също са страхотни!

    

Всичко е много вкусно, но абсолютният ми фаворит е сладкият картоф, защото е пълнен със сос, за който умирам!

Второто основно, което държа да опитам, е бургерът с жълтоперест тон. Поради причини подобни на тези при избора ми на салата, бях любопитна да пробвам и да видя какво ще е различното в бургерът в КОТО. Рибата е приготвена перфектно, хлебчето е меко и пухкаво и като цяло е доста вкусно. Аз лично бих се зарадвала на още малко фантазия с гарнитурата и соса, но и така е добър и все пак интересен избор.

След толкова много ядене, място за сладичко не остана, но знам, че там изкушенията далеч не са по-малки. При първото ми посещение бях опитала веган десерта им и беше много, много свежо и вкусно, така че ви го препоръчвам.

Скоро ще имат и нови предложения, така че си запазвам правото да ги пробвам при следващото ми ходене.

Като цяло КОТО е място, което горещо ви препоръчвам. Кухнята е интересна, различна и всичко е много добре приготвено. Вече знаете и кои от нещата са по-специални и задължителни за опитване, така че сте напълно подготвени. От скоро в неделя там се случва и един много интересен брънч, така че развитието в много и все обещаващи посоки е сигурно и аз лично ще продължа да го посещавам с огромен интерес и удоволствие!