Дип от самотен патладжан

Отдавна не бях качвала рецепта, заради въртележката от морета, пътувания и много, ама много работа. Тази седмица се завръщам, но не очаквайте Кордон Бльо. Заетостта ми не е намаляла твърде и затова приготвям нещо мега бързо и лесно, но пък адски, адски вкусно. Всичко започна с намирането на един самотен замразен патладжан във фризера… 

Тъй като редовно приготвяме печени чушки и патладжани, които после замразявам, в един момент се оказва, че запасите от тях са неизчерпаеми. Напоследък не пазарувам особено и както е очевадно, не готвя. Затова се разрових във фризера в търсене на нещо, което да забъркам и попаднах на този приятел. Известно време се чудих какво да го правя, защото не исках да е баба гануш или някое от другите вече твърде популярни ястия. Мислях просто да го добавя към домат и сирене и да го ползвам за салата, но това пък ми се виждаше твърде недостойна роля за този герой, принуден да оцелява сам дълго време на студа. И така ми хрумна това:

5 from 1 vote
Принтирай

Дип от самотен патладжан войник

Лесна рецепта за интересен дип. Не се препоръчва преди целуване. 

Време за подготовка 5 minutes
Време за приготвяне 2 minutes
Време (общо) 7 minutes

Съставки

  • 1 печен патладжан
  • 1/2 глава лук
  • 1 суров морков
  • 1-2 глави чесън
  • 2 с. л. магданоз
  • 1 ч. л. мед
  • 1 с. л. оцет
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. микс семки /тиквени, слънчогледови и кедрови ядки/

Инструкции

  1. Нарежете патладжана, лука и моркова на по-малки парченца. Наситнете магданоза. Добавете всички съставки в кухненския робот и пасирайте. 

  2. Аз оставям консистенцията на ситни парченца, а не на пюре, защото така ми харесва повече. Вие можете да прецените как би ви било по-вкусно. Сервирайте с препечени филийки, като поръсите с малко семки и няколко капки зехтин. 

Това е, вече знаете какво да правите, ако спасите патладжан от white walkers. Естествено, ако сте ентусиазирани, можете да купите специално и да ги опечете предварително с единствената цел да бъдат основа на тази вкусничка топеница. Само да знаете, можете да го сготвите и в микровълновата, като го надупчите с вилица и пуснете да се готви за около 6-7 минути.

Неделя е, довечера няма да излизате, така че хващайте пасатора и му се насладете с някой топъл хляб.

Енджой!

Н.