Моите ном-кащи предложения за Коледа

Затишието ми в последните седмици не се дължи на факта, че съм забравила да ном-кам, а даже напротив – планирам с пълна сила празничните угощения, събирам рецепти, правя списъци за пазар и готвене и въобще, разучавам всякакви неща, свързани с подготовката за празника. С най-голямо удоволствие споделям с вас своите открития, планове, както и няколко идеи за подаръци. Пускайте си коледни песнички и да започваме!

Първа точка от дневния ред: Бъдни вечер.

Преди известно време направих запитване в Instagram за това, какво ще ви е най-интересно да споделя във връзка с рецептите за Бъдни вечер? Естествено, най-любопитно ви беше да предложа неща, различни от стандартните чушки с боб. Честно казано, ние сме традиционалисти и от години готвим едни и същи неща, които не ни омръзват и чушките с боб са неизменна част от тях.

Променили сме, обаче, едно нещо, което се готвеше всяка година, но никога никой не го ядеше – ошав. Честно казано, с който и да си говоря по темата, всеки споделя, че това е ястието, което има идентична съдба във всеки дом – приготвя се, след което отлежава дъъъъъълго време и накрая бива или изхвърлено, или изядено с нежелание. По същата причина, преди няколко години решихме просто да си го спестим и на негово място да приготвим нещо, което наистина ще изядем с удоволствие, а не по принуда. Така мама откри печената тиква с компот и сушени плодове. Рецептата е безумно лесна, а резултатът – супер, супер ном!

Нямам актуална снимка на нашата, но намерих подобна рецепта и се възползвах 🙂 
Снимка: http://www.fromscratchlatinkitchen.com/

Продукти:

  • 1,5 кг. сурова, обелена и нарязана на едри кубчета тиква
  • 2 компота по избор (обикновено слагаме това, което е останало в шкафа – кайсии, череши, ягоди и дори грозде)
  • 500-600 грама сушени плодове по избор (аз смесвам различни горски плодове, стафиди, кайсии, сини сливи, смокини и малко захаросан джинджифил)
  • 2 пръчки канела
  • 1 ч.л. карамфил

Приготвяте една голяма тава, в която слагате всичко и разбърквате. Затваряте отгоре с алуминиево фолио и печете около час на 180 градуса. След това махате фолиото и запичате още 20-тина минути, докато течността изври и тиквата хване хубава коричка. Воала!

Следващото нещо, което не е далеч от традициите, но пък може би ще ви е полезно и интересно, е откритието ми за най-лесната, но пухкава и вкусна содена питка на света. Рецептата намерих в www.supichka.com и я приготвям неизменно вече 4 години.

Продукти:

  • 2 ½ чаени чаши брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. мед
  • 1 1/3 ч. ч. газирана вода
  • 50 гр. семена

В една купа пресявате сухите продукти – брашното, содата и солта, към които после добавяте семената. Аз купувам готов микс, в който обикновено има маково семе, сусам и ленено семе. Пробвала съм и с микс от ядки за салата, също става супер! След това добавяте меда и газираната вода и разбърквате с ДЪРВЕНА лъжица, докато всичко се смеси. Оформяте с ръце на топка, поставяте в намаслена и набрашнена тавичка, поръсвате отгоре с брашно, правите кръстче с остър нож и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути. След това намалявате фурната на 180 градуса и печете до готовност – още около 30 минути.

Общо взето с това се изчерпват иновациите ми за вечерята на Бъдни вечер. Останалото са традиционните сърми с кисело зеле и, както казах, чушки с боб. Приготвям и тиквеник, с който експериментирам всяка година, но до момента нямам особено добро попадение, затова не споделям. Тази година имам нови идеи и, ако се получат най-накрая както трябва, ще сте първите, които ще узнаят! 🙂

Втора точка: Коледа

Всяка година на Коледа и Нова година аз съм отговорна за приготвянето на пищна вечеря за семейството. Това са от много малкото дни в годината, в които се събираме заедно на масата и затова давам всичко от себе си, за да направя вечерта още по-специална. Съответно, всяка година готвя нещо ново и гледам да не повтарям рецепти. Това е времето, в което отварям всички „saved“ рецепти, за които обичайно нямам време, нерви или дузина хора, които да ги изядат. Искам да готвя бавно, да се насладя на процеса без бързане и да отделя цялото си свободно време за каузата да видя усмивки и да чуя ном-кане от най-близките ми хора. Тъй като проучването започва от рано и вече съм почти готова с финалния подбор, с удоволствие споделям с вас плановете си. Тази година реших малко да разнообразя формата и да приготвя брънч, а не вечеря и идеите ми се въртят изцяло около концепцията за comfort food.

Започвам с най-голямото ми вдъхновение и може би най-любимият ми фууд блог – Half baked Harvest.  И преди съм ви споделяла идеи от него, както и че си поръчах книгата й и установих, че това е единствената готварска книга, от която искам и мога да приготвя всяка една рецепта. Първото нещо, което ще е в основата на коледния брънч, са гофретите. Тя има няколко страхотни рецепти за тях и още се чудя коя точно да избера, но съм сигурна, че ще се получат страхотно!

Тъй като смятам да има и солени варианти, лигите ми потекоха, когато попаднах на идеята с поширано яйце и трюфели от Food and Wine.

Те използват готови гофрети (looooseeeeers), така че рецептата не е особено обширна. В общи линии, поширано яйце, трюфели и черен пипер. Лесна, но доста интересна и вкусна комбинация.

Представям си брънча много комфортен – всичко, нужно за сглобяване на мега вкусност, да е сложено на масата и всеки сам да си боцка и да си слага, каквото му харесва. Затова на трапезата ще има не само гофрети и различни добавки за тях, но и салата, дипове и десерти. Попаднах на една много интересна рецепта за салата от Charley’s Health и смятам да се спра на нея. Съдържа брюкселско зеле, моркови, нар и киноа. Не можах да намеря точната рецепта, но ще се ориентирам по снимката:

Смятам да направя дресинг с кисело мляко, тахан и сок от лайм. Като цяло, това момиче има страхотни рецепти, като фокусът винаги е върху по-здравословните такива, така че разгледайте сайта й, сигурна съм, че ще ви дойдат още доста идеи.

Относно диповете, малко ми е омръзнало от хумус и всякаквите му вариации. Миналата година правих мухамара (дип от сушени домати и орехи), както и дип от печени моркови, така че определено ми трябваше нова идея. Попаднах на тази:

Като цяло, в kitchn можете да намерите много велики неща. Специално това предложение не е толкова феноменално, но идеята ми хареса и мисля да я развия малко. При тях това е просто пюрирана печена тиква със сотирани гъби, но аз смятам в пюрето да добавя кимион, хрупкав лук и сушени манатарки, да поръся отгоре със запечени тиквени семки и да добавя малко зехтин с трюфели. Отстрани ще сложа и чесново масло и препечени филийки от някой хубав квасен хляб със семена.

Последен, но не и по важност, се нарежда десерта. Предвидила съм по-специалния такъв за Нова година, така че за Коледа се спрях на бисквити. Това не трябва да ви подвежда, защото далеч не са обикновени.

От epicurious бяха качили тази рецепта с обяснението, че екипът им е полудял по тях. Нямаше как да не се доверя на такива истински професионалисти в областта на ном-кането и да ги избера за нашия брънч. Не изглеждат много трудни, по-скоро ще отнемат време, защото трябва да се изпекат около 40 бисквитки на 4 пъти. Другото, което малко ме притеснява, е че в рецептата има „blond chocolate, or Dulcey“, което е „рус шоколад“ и изглежда велико, но едва ли ще го намеря в България. Колебая се дали да го заменя с млечен такъв или по-авантюристичното – бонбони тип карамел му. Още не съм решила, но, като ги направя, ще споделя резултата и ще разберете. Ако имате идеи с кое ще се получи по-добре, с удоволствие ще ги чуя, защото не съм голям експерт в сладкарството.

Третра точка: Нова година.

Малко по малко стигнахме и до последния празничен етап. Няколко години подред на този ден приготвям интересни меса, но миналата година разнообразих тази рутина с бургери. Замислих се, че макар аз да се „сблъсквам“ с тях доста често, родителите ми не ги похапват често и може би ще им допадне. Бях напълно права! Изядоха се за секунди, а всички бяха супер доволни и впечатлени от това, че за всеки имаше персонален такъв, съобразен с вкусовите му предпочитания. Следвайки тази линия се замислих, че друго нещо, което не сме яли вкъщи от мнооого време, е лазаня. Говоря за истинска такава, в която да приготвиш всичко сам, да отделиш нужните часове на соса болонезе, да разточиш корите и накрая да изядеш за 3 минути, защото е едно от най-вкусните неща на света. Следователно, едното ястие е избрано. Ако и вие се замисляте над тази идея, мога да предложа да видите рецептата на Джейми Оливър.

За да угодя на всички, обаче, ще се наложи да приготвя и втора такава, която да е малко по-лека и зеленчукова. Хубавото е, че щом веднъж имам корите и бешамела, останалото не е толкова трудно и времеемко. Още се чудя между две рецепти.

Това е лазанята с песто и спанак на Half baked Harvest, която изглежда велико, има много сирена и ми потичат лигите само докато я гледам, но имам и още една идея в ръкава:

Лазаня с тиква и спанак. Тази е още по-лека, защото няма толкова сирена, а е и супер интересно предложение за комбинация от вкусове. Още съм в сериозна дилема, ще оценя, ако ми помогнете с разрешаването й. Коя бихте предпочели вие? Очаквам вашите коментари 🙂

С десерта поне нямам проблеми. Той е нещо, което се каня да приготвя от 5 години насам, но все не успявам. Дали защото ме домързява или защото се връщам от коледните базари с 15 различни плодови кекса, домашният щолен винаги бива пренебрегнат. Не и тази година! Твърдо решена съм да превъзмогна страха си от тесто, което трябва да втасва, и да вложа всичките си умения и усилия в приготвянето на най-любимия ми кекс на света! Намерила съм и рецепта от една жена, на която вярвам безрезервно: Анастасия Зурабова. Освен че снима уникално, тя приготвя невероятни десерти, на които искрено се възхищавам. За съжаление, моите умения за на около 0,3% от нейните и ми е доста сложно да изпробвам рецептите й по-често, но за такива специални случаи се впускам в това предизвикателство. Другият лек проблем е езиковата бариера, защото тя публикува рецептите си на руски, който аз тотално не владея. Разшифроването обикновено ми отнема около час с Google Translate, но определено си заслужава. Тъй като вече го направих за рецептата за щолен, която тя е качила, ще ви спестя време и ще я споделя с вас:

Продукти: 

  • 250 гр. брашно
  • 80 гр. захар
  • 1 ч.л. суха мая
  • 1/2 ч.л. сол
  • 20 мл. мляко
  • 100 гр. меко масло
  • 125 гр. извара 9%
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. ванилия
  • 75 гр. стафиди и захаросани плодове (лимонови корички и други)
  • 50 гр. орехи
  • 50 гр. вишни
  • 100 гр. марципан
    • За глазурата:
  • 50 гр. Масло
  • 50 гр. пудра захар
  • 100 мл. ром

Стафидите и плодовете се накисват в рома и се остават да престоят, може и цяла вечер. Отцеждат се и се подсушават добре. Орехите се натрошават. Марципанът се оформя в продълговата форма, подобна на салам.

Половината брашно се пресява в голяма купа, като към него се добавят захарта, маята и солта и се разбърква.

Млякото се загрява до 36-38 градуса. Добавя се към сухата смес заедно с маслото, изварата, яйцето и ванилията.

Всичко се разбива с лопатка или миксер на ниска скорост. Постепенно се добавя останалото брашно и се замесва тесто. Меси се до меко, гладко тесто, около 10-15 минути.

Накрая се добавят стафидите, орехите и сушените плодове и се замесва, доакто се разпределят равномерно. Тестото се оставя на топло място да втаса, докато удвои обема си – час, час и половина.

Тестото се оформя в продълговата форма. С дланта на ръката се отделя леко на три части.

Марципанът се поставя по средата и отгоре се завива с тестото.

Поставя се в намазнена тавичка за кекс и се оставя да втаса още 30-40 мин.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути.

Накрая щоленът се намазва с разтопено масло. Оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар.

Ако ви се вижда твърде сложно или няма да имате време за тази рецепта, мога да ви препоръчам да погледнете нещата, които Cakey Bakey ще предлагат за празниците. Има и щолен, но и другите им  предложения изглеждат великолепно!

За финал вкъщи спазваме традицията и приготвяме баничка. Сама по себе си е стандартна, но украсяването и с великите късмети на Studio DaDa, които за трета година купувам от Laika.bg, я прави център на трапезата.

Четвърта точка: идеи за подаръци.

Стигнахме и до най-хаотичната част – подаръците. Тя винаги коства много мислене и чудене, обикаляне, битки в мола и какви ли не премеждия. За да си спестя нервите и да мога да се насладя на този процес, а не да го мразя, отново започвам с приготовленията от рано. Основната причина е, че често ми идва идея за нещо, което трябва да поръчам по интернет и искам да имам достатъчно време за доставка и евентуална замяна, ако не е това, което очаквам. За близките ми хора мисля дълго и следя от какво имат нужда, за да им подаря именно това. В случай че нямам ясна концепция, имам няколко идеи за много ном-кащи подаръци, които са хем нестандартни, хем лесни за изпълнение и винаги радват хората.

Първата взех от коледния базар във Виена – смес за кекс или бисквитки в буркан.

Това е не само супер красиво, но и много полезно и лесно за употреба. Намерете някоя рецепта, която харесвате, подгответе всички продукти в купички и помислете как да ги насипете в буркана. В него се слагат всички сухи съставки – брашно, захар, ядки, шоколадови парченца и други. Украсете буркана с панделки и красива хартия. Подгответе малки картички с рецептите, на които да напишете какви продукти още са необходими, както и как да се изпълни самата рецепта. При избора на такава, гледайте да е нещо, което може да бъде забъркано наведнъж и в една купа, за да е максимално лесно за този, който ще го приготвя. Ето, например, една такава:

Като цяло, в сайта й ще намерите още няколко страхотни идеи, като например домашни сиропи, ароматизирани торбички или комплект за топли напитки:

Аз съм правила подобни и за греяно вино – в торбичка смесвам подправките, които можете да намерите ТУК, подреждам в красива кутия с бутилка вино, малко бурканче с мед и чаша, подходяща за греяно вино, и опаковам красиво.

Последната идея е за идейно поднесени сладки или коледни бонбони.

Идеята за опаковане в количка е доста готина и съм сигурна, че може да се намерят подходящи „возила“ за сладките изделия. Ако намерите червени и отгоре завържете борова клонка, за да имитирате елха, ще е още по-коледно. Относно бонбоните, можете да приготвите всякакви варианти – от много разпространениете опции за сурови такива, през шоколадови трюфели, та чак до домашни, здравословни баунтита, които можете да намерите ТУК. В този ред на мисли, можете да приготвите и домашна гранола, също е страхотен вариант. Друга идея е за печени ядки с подправки, за които можете да използвате готовата смес на Spizing, с която стават невероятни! Пробвах я миналата година и ядките бяха най-вкусните на света!

И с това, драги ми смехурковци, се изчерпват коледните ми ном-кащи идеи – както за рецепти, така и за подаръци. Аз лично съм почти готова с всичко, остава само същинското готвене, след което да споделя резултата с вас – да видим дали ще изпълня всичко по план. Ако междувременно имате още идеи или чудения и запитвания по моите такива, ще се радвам да ги чуя и да ви асистирам с тях. Занете къде да ме намерите!

Коледна и ном-каща,

Н.