Паста на фурна за душата

Неделя е. Време за мързелуване, време за семейството и време за храна за душата. Днес организирах много приятен семеен брънч, тъй като мама и тате отдавна не бяха идвали на гости и исках да ги нагостя с нещо хем специално, хем много просто и вкусно. Какво по-комфортно от паста и какво по-лесно от паста на фурна? Резултатът беше впечатляващ, съдейки по напълно празните чинии и нямам търпение да го споделя!

Ако следите блога знаете, че брънчовете са ми слабост. Именно затова реших да поканя семейството в точно този часови диапазон, защото винаги съм го намирала за най-уютното време за подобни събирания, в което се похапват и най-вкусните неща. Рецептите винаги са за така наречентата comfort food, за да отговарят напълно на атмосферата. Не изневерих на този принцип и днес приготвих паста на фурна, в която няма какво да не се хареса, а даже напротив – крайният резултат е обожание, усмивки и доста пълни стомахчета. Без много усилие, но с много сърце.

Да преминем към рецептата. Тя е крайно незадължаваща, защото можете спокойно да заменяте, добавяте или пропускате съставки, за да я направите точно по вкуса си. Дори аз никога не повтарям една и съша комбинация, важен е основно принципът и съобразяването с предпочитанията на гостите ви. Обикновено добавям маслини, но тъй като имаме човек, който не ги понася, този път ги пропуснах. Всичко се приготвя в един съд, като изключим предварителното сваряване на пастата, така че нивото на лесност е +38247293847.

Относно самата паста, аз използвах такава във форма на камби, но всякакво пене, фусили и т.н. биха свършили работа. Не ви препоръчвам да са спагети или талиатели, защото много ще се раздробят при сервирането, но ако имате само такива под ръка – също ще стане.

Използвах обикновен кашкавал, но някакво друго твърдо сирене също би било подходящо, например ементал. Можете да добавите и моцарела.

Относно саламите, аз използвах пикантен такъв, подобен на чоризо, както и един странен италиански, защото се помещаваше в хладилника, но и тук можете да експериментирате. Правила съм я и с прошуто и става страхотно! А и луканката и саламът Бургас са си чудно нещо, ако питате мен. Стига да са „от месо“.

Не съм добавяла подправки, тъй като доматения сос, който ползвам, е много добре овкусен. Тук е и моментът да кажа, че е важно да изберете качествен сос с хубави подправки. Ако ви се занимава да го приготвите сами – още по-добре. Не добавих сол, защото всички съставки са солени и не исках да прекалявам. Единствено посолих яйцата.

Стига обяснения, ето я и цалята рецепта:

Паста на фурна

Чудесна лесна и бърза рецепта за перфекетн семеен брънч или просто вечеря с храна за душата. 

Време за подготовка 15 minutes
Време за приготвяне 30 minutes
Време (общо) 45 minutes
Порции 6 порции

Съставки

  • 1 пакет паста
  • 1 консерва доматен сос за паста и пица
  • 3 шарени чушки
  • 200 гр. пикантен салам
  • 100 гр. друг салам по избор
  • 3 скилидки чесън
  • 150 гр. кашкавал
  • 150 гр. настърган пармезан
  • 6 яйца
  • сол и черен пипер на вкус
  • 6-7 листа пресен босилек за украса

Инструкции

  1. Сварете пастата според инструкциите на опаковката. Внимавайте да не я преварите, оставете я леко недоварена, тъй като ще се сготви още малко във фурната. 

  2. В голям съд с капак (в който например правите лазаня) изсипете пастата. Нарежете чесъна на ситно и го добавете към доматения сос. Залейте с него пастата. "Почистете" буркана от соса с вода, около половината капацитет, и добавете и нея към пастата.

  3. Настържете кашкавала на ситно. Объркайте с пармезана и изсипете 3/4 от количеството в тавата при пастата. 

  4. Добавете двата вида салам, нарязани на тънко.

  5. Нарежете по 1/2 от всеки цвят чушка на тънки лентички и добавете и тях към пастата и другите съставки. Останалите чушки можете да оползотворите в салата. 

  6. Разбъркайте всичко добре, като внимавате да не накъсате пастата. Накрая поръсете с останалото количество кашкавал и пармезан. 

  7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 20-тина минути с капак, след което махнете капака и оставете за още 5-10 минути.

  8. Когато кашкавалът започне да се запича, чукнете отгоре яйцата, като ги разпределите горе долу по едно за всяка порция. Посолете и поръсете с черен пипер. Върнете във фурната и печете, докато яйцата са готови, спрямо това колко рохки ги харесвате. 

  9. Сервирайте веднага, като украсите всяка порция с листенце пресен босилек. 

Воала! В няколко мега лесни стъпки имате разкошно хапване, което със сигурност ще зарадва всички на масата. Мирише божествено, вкусно е и настина храни и душата. Плюс това е неделя, а в неделя калориите също си почиват, така че не виждам причина да не го сготвите и да му се насладите в страхотна компания.

Препоръчвам да поднесете със свежа салата от домати и червен лук, в която да оползотворите и останалите половинки от шарените чушки. Овкусете с малко песто и зехтин и имате най-страхотната добавка към тази тава с разкошотия. Наздраве! Аз отивам да мия чинии….

Със сладост,

Н.