Как да приготвим перфектния брънч?

Вече знаете за афинитета ми към късната закуска в неделя и съм ви споделяла и любимите ми места в София, на които да го намерите. Но как да го направим също толкова или дори още по-добър у дома? 

Неделя е време за почивка, приятели, комфортна храна и уют. Именно това за мен е дефиницията на термина „брънч“. Обичам в този ден да излизам от къщи рошава, без да мисля какво да обличам. Отправям се към някое от любимите ми места, където просто да седна с чаша капучино и пълна чиния с яйца и гофрети и да разпусна от дългата работна седмица и бурната петък вечер. Още по-хубаво е, обаче, когато това се случва в комфорта на нечий дом, когато се съберем с приятели по пантофи и оставим сенките под очите и историите, които стоят зад тях само за нас си.

Това, което често ни спира от тази организация, обаче, е мисълта за дълги приготовления, готвене и чистене. Преди време, въпреки любовта ми към посрещането на гости, не се бях научила да правя това изживяване приятно и леко не само за тях, но и за мен. В стремежа си (и манията си за контрол) да направя всичко перфектно, да угодя на всички желания и вкусове, всичко да е топло и прясно, се изморявах толкова много, че удоволствието се изпаряваше и беше заменено от нерви, умора и липса на апетит. Затова започнах усилено да се уча, че подобни инициативи трябва да се правят със спокойствие и наслада, за да мога да запазя усмивката си докато гостите дойдат и да предам и на тях усещането, че наистина са добре дошли и трябва да се чувстват у дома си. Усвояването на това почти медитационно умение стана и като започнах да съобразявам храната, която ще приготвя с времето, с което разполагам. Сега да поемем заедно глътка въздух и да видим какво можем да спретнем така, че да улесни живота ни, но да е супер вкусно, прясно приготвено и перфектно за неделна късна закуска.

Ключов елемент е да можете да подготвите възможно най-голяма част от нещата предходния ден, за да сте сигурни, че никакъв махмурлук няма да попречи на довършителните дейности. За моя перфектен брънч аз заложих на добрата стара и обичана от всички пица. Естествено, във всяка къща има изпитана рецепта за нея и всеки има своите предпочитания. За да съм сигурна, че всички гости ще останат доволни и ще мога да се съобразя с техните вкусови предпочитания и/или алергии, приготвих няколко по-малки пици с различни „топинги“.

Първите две, които се оказаха абсолютен фаворит, бяха доста нетрадиционни и с изненадващи комбинации – цвекло, прошуто и синьо сирене и тиква, прошуто и бри. Рецептите за тях можете да видите в сайта на Лицата на града. Дори и аз се изненадах от успеха ми и #ном-кащите звуци.

Най-хубавото на пицата е, че можете да приготвите тестото дори два дни предварително, а можете и да го купите от някоя пекарна, за да улесните живота си напълно. Друг трик, който съм пробвала преди, е да разточите блатовете и да ги запечете за по 3-4 минути, колкото леко да стегнат. Така единственото, което ще трябва да направите, когато сте готови за хапване, е да сложите съставките отгоре и да запечете за 15-20 минути на 200 градуса. По същия начин можете да приготвите и домашни замразени пици, за да сте готови за всякакви ситуации.

За вегетарианците направих и един по-класически вариант с доматен сос, чедар и яйце, както и с песто, гъби, кедрови ядки и яйце. За втората можете да сготвите гъбите предишния ден. Ако искате да е напълно веган, направете пестото сами (без сирене) и изключете яйцето.

Така за няколко минути имате четири различни пици, които със сигурност ще удовлетворят всички желания, а и ще внесат разнообразие на масата. Хубавото на по-малкият размер е, че можете да печете по две наведнъж и всичко да стане много бързо. Паника относно топло ядене – избегната!

Другото, от което всеки брънч се нуждае, е нещо свежо и зеленчуково. Аз заложих на най-бързата салата на света, за която просто смесвате няколко пакета свежи зелени салати, нарязвате (шарени) чери домати и малко репички и овкусявате с гарантирано вкусен дресинг от горчица, лимон, зехтин и пресни билки.

Задължително според мен е да имате и някакъв вариант на дип. Няма нищо по-комфортно от това да си намажеш нещо на филия в неделя. Изборът е огромен и в зависимост от темата на останалата храна, можете да приготвите каквото е по вкуса ви. Аз заложих на превърналото се в национално ястие гуакамоле, но може да приготвите и пикантна разядка с извара или просто да сложите малко домашна лютеница. За да не тичате за топъл хляб в неделя сутрин, ако нямате сили за това, можете да купите разни брускетки и гризини. В 100 грама сладки има страхотни такива с мастило от сепия, които освен мега вкусни, са и много красиви за поднасяне.

Друго любимо нещо за гарантирано уютна трапеза е дъска със сирена и салами. Няма нищо по-лесно от това, а пък е толкова комфортно и вкусно, че върви прекрасно във всякакви ситуации.

С това изчерпваме солените опции: пица, разядка, салами и срена и брускети. Преминаваме към сладкото, което всички чакат с нетърпение.

Има един десерт, който според мен е абсолютно галактически любим и това е браунито. Тук искам да обърна внимание, че при него няма нищо сложно, но е важно да намерите рецепта, която да гарантира правилния резултат – хрупкава коричка и лепкава, почти течна сърцевина. Аз намерих страхотна рецепта за веган брауни, която е безумно лесна и вкусна. За да предпазя алергичния ми приятел от ядките, отделих с метално фолио част от сместа, която оставих без орехи. Приготвянето отнема 10 минути и още 15 за печене и със сигурност ще остане в подходящ вид и консистенция, ако го приговите и предния ден. Можете да го сервирате с топка сладолед или намачкана печена тиква, защото е в сезон и комбинацията от вкусове е феноменална! Така възможно най-безстресово сте готови и с международно любим десерт.

Последен акцент са напитките. Аз съм абсолютен фен на комбинирането на брънч с коктейли и затова имах пълна готовност за мимоза. Направих фреш от портокал, а отделно приготвих изстудено просеко. Моите гости не уважиха второто, но това е лесен начин да сте подготвени за всякакви предпочитания. Другото, което внася много комфорт и удобство, е приготвянето на студен чай в голям диспенсър. Отново можете (даже е препоръчително) да приготвите предварително, за да се изстуди. Аз ползвах чай от мащерка, който подсладих с домашен сироп. Ако имате такъв, това е страхотен вариант да разнообразите вкуса, но спокойно можете да ползвате просто мед или захар. Нарежете вътре и няколко лимона и/или лайм за малко свежест и сте готови.

За да гарантирате комфорта и уюта на гостите си, ви съветвам да пропуснете строгите правила за сервиране и сребърните прибори. Направете „open bar“, като просто подготвите всички необходими съдове и прибори на масата, наредите цялото хапване и отделите кът с чаши за напитките. Така всеки ще се чувства свободен да си сипе каквото, когато и колкото иска, защото брънчът трябва да е напълно лишен от стрес, обноски и каквито и да е било притеснения. Ако приготвите и някоя настолна игра за след преяждането, ще е перфектен завършен на идеалната неделна късна закуска.

Естествено, има милион други рецепти, които можете да направите. Палачинките и гофретите са подобен страшно лесен начин да угодите на всички. Студеният чай може да замените с домашна лимонада. Можете да експериментирате до безкрай, гладни винаги ще има. Аз просто ви насочвам в няколко основни стъпки.

И най-важното – не бързайте! Доставете удоволствие на себе си, за да го предадете и на гостите си!