Нещо като Bounty

Ок, въпреки че се разболявам и въпреки че напълних шкафа с junk food с доста сладки неща, сред които и оригинално Bounty с черен шоколад, се ентусиазирах да направя набързо това, което планирах за днес. Споделям рецептата и отивам на сауна, въпреки че се чудя дали този десерт не е по-оздравителен…

Още преди да се натъкна на откритието Bounty с черен шоколад в магазин HIT в Младост, бях решила днес да направя този вариант на познатото изкушение. В instagram попаднах на подобна рецепта и ми се стори доста интересна, но аз я осъществих по мое осмотрение и с материалите, които имах под ръка.

Това е от онези модерни здравословни и еко био десерти, които обаче наистина са доста вкусни. Е, нищо не измества вкуса на оригинала, но от време на време гледам да правя и такива неща за моментите, в които късно вечер имам нужда от нещо сладко, но не ми се иска да е в пакетче. Понякога приготвям подобни неща и за мама, която има истински sweet tooth за разлика от мен и се опитвам да й осигуря малко по-здравословни заместители.

Ето я и рецептата:

Нещо като Bounty

Един по-здравословен (или поне домашен) вариант за любимото сладко кокосово изкушение. 

Време за подготовка 5 minutes
Време за приготвяне 5 minutes
Време (общо) 8 minutes

Съставки

  • 1 1/2 ч. ч. кокосови стърготини
  • 1 блокче черен шоколад /около 100 гр./
  • 1 с. л. тахан /какъвто ви се намира/
  • 1 с. л. кокосово масло
  • 50 мл. сметана за готвене /може да използвате и кокосова, ако имате/
  • 2 с. л. кокосова захар /или друга кафява; ако не искате пълнежът да покафенее, използвайте бяла/
  • ядки и сушени плодове за поръсване

Инструкции

  1. Смесете сметаната и захарта и заглейте на котлона, като разбърквате постоянно за около 5-7 минути, докато течността се сгъсти и захарта се разтвори напълно.

  2. Отстранете от котлона и добавете тахана и кокосовото масло. Разбъркайте добре до хомогенна смес.


  3. Добавете кокосовите стърготини и разбъркайте до получаването на нещо като тесто.

  4. Разтелете сместа във формата на правоъгълник върху хартия за печене и оставете за 10-тина минути във фризера.

  5. Разтопете шоколада в микровълновата, като внимавате да не го сготвите (както аз направих при първия опит).

  6. Извадете сместа от фризера и разрежете на правоъгълни формички. 

  7. Залейте всяка с разтопения шоколад и поръсете с ядки и сушени плодове за украса. Върнете във фризера за още 10-15 минути докато стегне и сте готови! 

Като изключим малкото приключение с шоколада, което имах, всичко става за секунди, а резултатът е доста вкусничък и най-важното – без особено много гузна съвест. Все пак не изяждайте всичко наведнъж де… Енджой!