The Rise of the Fallen a.k.a. Възраждането на козунака

Всяка година по това време съм в състояние на изобилие от всевъзможни остатъци от козунак и тотално нежелание да ги изям. Как да се справите и вие с този казус? Разберете с тази рецепта!

Освен експериментирането ми с всевъзможни пекарни и домашно направените килограми козунак, се намират и добри хора, които споделят по някое друго парче, за да опитаме и техните творения. В крайна сметка, няколко дена след Великден се озовавам с десетки пликчета с грижливо опаковано сладко печиво, за да го запазя възможно най-дълго в добро състояние. Уви, дори и цялото домакинско фолио на света не помага твърде дълго и те далеч не са в най-добрата си форма.

Отделно, заради експериментите, които споменах по-горе, ям козунаци от поне 10 дена преди празника, а в самите дни пък прекалявам сериозно. В крайна сметка стигам до един щастлив пиков миг, в който дори мисълта за козунак ме кара леко да настръхна. Съчетавайки количествата в повече с нежеланието за консумация стигнах до тази рецепта, с която хем им вдъхвам нов живот, хем се получава нещо ново, което с удоволствие закусвам в следващите няколко дни. Ако не ги изям наведнъж де. Откритието се нарича пържени козуначени филийки!

Продуктите, които ви трябват са съвсем основни, а времето за приготвяне е толкова малко, че спокойно можете да ги направите сутрин и да ги хапвате топли. Ако все пак искате да отметнете тази мисия, съхраняват се съвсем успешно добре опаковани в хладилник.

Ето я и рецептата:

Пържени козуначени филийки

Един страхотен начин да възродите от пепелта остатъците от Великденски козунак. Формата и размерът нямат значение. 

Време за подготовка 3 minutes
Време за приготвяне 5 minutes
Време (общо) 8 minutes

Съставки

  • Няколко филийки останал козунак
  • 1 яйце
  • 50 мл. прясно мляко
  • 1 ч. л. кисело мляко
  • свежи плодове (за гарниране)
  • 2 ч. л. захар (за поръсване)
  • 1 ч. л. канела (за поръсване)
  • 4-5 с. л. олио (за пържене)

Инструкции

  1. Нарежете остатъка от козунах на средно дебели филийки.

  2. В широка купичка (за да ви е удобно после в нея да потапяте филийките) разбъркайте прясното, киселото мляко и яйцето. 

  3. Потопете филийките от всяка страна в сместа. 

  4. Изпържете от всяка страна до получаване на златиста коричка. Оставете върху хартия, за да се отцеди мазнината. 

  5. Сервирайте, като поръсите с канелата и захарта и гарниране със свежи плодове. 

За 8 минути сте свършили две чудесни неща:

  1. Спасили сте завидно количество козунак от тъжна гибел в кофата.
  2. Приготвили сте страхотна закуска, за която всички си умират да ги чака сутрин, особено децата.

И само да съм ви видяла да хвърляте козунак от тук нататък! 🙂