Зимно, коледно и петъчно – как да си направим феноменално греяно вино?

Като цяло не съм най-големият фен на зимата, но пък съм абсолютно луда на тема Коледа и съпътстващите я ном-кащи неща. Едно от любимите ми е греяното вино, което приготвям вкъщи, защото това на базара при Народния театър просто… не става, сори.

Рецептата не е точна, тъй като добавям подправките на вкус. По време на загряването ще се ориентирате по аромата, ако нещо се усеща трърде силно или пък твърде слабо и ще можете да го нагодите по свой вкус.

Подслаждам моето вино с джинджифилен сироп, който взех от Starbucks, но ако нямате нещо подобно (сиропите Monin също имат такава вариация), спокойно използвайте тъмна кафява захар или мед. Ако пък не искате да е сладко, пропуснете тази съставка.

Последен тип, всички сушени плодове е хубаво да са без захар. Ако пък са, намалете количеството на допълнителния подсладител, тъй като рискувате да стане твърде сладко.

Тайната е да поддържате течността топла, така че подправките да могат да пуснат ароматите си, но да не загрявате прекалено, за да не се изпари алкохолът.

След като направите своите точни пропорции, можете да подготвите микса в бурканче и да го имате готов за следващия път.

Греяно вино a.k.a. Glühwein

Микс от подправки, който можете да приготвите предварително в бурканче и да използвате многократно. И щипка изненада. 

Време за подготовка 5 minutes
Време за приготвяне 15 minutes
Време (общо) 20 minutes

Съставки

  • Канела /на прах или една цяла пръчка/
  • Кардамон /цели шушулки/
  • Шафран
  • Карамфил /цели пръчици/
  • Джинджифил /на прах или парченца сушен/
  • Звездовиден анасон
  • Индийско орехче /настъргано на прах/
  • Сушени лимонови и портокалови корички
  • Сушена ябълка
  • Ванилия /на прах, шушулка или екстракт/
  • Бахар /счукан/
  • Микс пипер /цели зърна, може и само черен/
  • Сушена боровинка /или други горски плодове/
  • 1/2 чаена чаша Сироп Gingerbread /или тъмна кафява захар или мед/
  • 1/2 чаена чаша Тъмен ром
  • 4 чаени чаши Червено вино /от скъпото/

Инструкции

  1. Смесете всички подправки на вкус (по около една малка чаена лъжичка от всичко)

  2. Смесете виното и рома в касерола (тиган за сосове с дръжка) и включете да загрее на слаб огън

  3. Добавете подправките и сиропа (захарта, меда) и разбъркайте

  4. Оставете да загрее, но без да започва да ври. Поддържайте така темепературата около 15-20 минути, като от време на време разбърквате. Колкото по-дълго стои, толкова повече подправките отпускат ароматите си и се смесват с виното.

  5. Прецедете и сервирайте в топлоустойчиви чаши.