Принтирай

Тиква Хокайдо с киноа, чоризо и манатарки


Време за подготовка 10 minutes
Време за приготвяне 30 minutes
Време (общо) 40 minutes
Порции 4 човека
Калории 1200 kcal
Автор Надежда

Съставки

  • 1 бр. тиква сорт Хокайдо
  • 200 грама киноа (сварена предварително)
  • 50 грама сушени манатарки
  • 1/2 глава лук
  • 100 грама чоризо
  • 30 грама бразилски орех
  • розмарин
  • сол
  • черен пипер

Инструкции

  1. Тиквата се разрязва наполовина и се изчиства от семките. Овкусява се със сол, черен пипер и зехтин и във всяка половина се слага по стръкче пресен розмарин.

  2. Изпича се на 200 градуса Целзий за около 30мин (до готовност).

  3. Киноата е предварително сварена. 

  4. Манатарките се накисват в малко гореща вода, за да се отпуснат. 

  5. Чоризото се нарязва на парчета с дебелина около 1 см. и се поставят в студен тиган, след което се пуска да загрее. По този начин мазнината от чоризото ще се разтопи в тигана, а няма да се запечата. 
    След като се запече, чоризото се изважда от тигана и в събралата се мазнина се слага наситно нарязания лук. Оставя се да се запържи до златисто и се добавят гъбите. 

  6. След като и те се запържат, се добавят киноата и чоризото. Овкусява се със сол, черен пипер и розмарин и разбъркваме. Оставя се за 2-3 мин, докато съставките се смесят добре и се сваля от огъня. 

  7. Бразилският орех се начуква и запича в сух тиган за няколко минути. 

  8. Сервира се, като всяка половина от тиквата се пълни с плънката, поръсва се със запечените ядки и се украсява със стръкче розмарин. Ом-ном-ном.